Huurovereenkomst verlengen of vernieuwen

Bij verlenging van een huurovereenkomst of het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst wordt flink onderhandeld over de prijs per m2. Aangezien er op veel locaties sprake is van toenemende leegstand zien verhuurders bestaande huurders liever niet gaan en zijn ook nieuwe huurders meer dan welkom. Onderhandelingen zijn vaak succesvol, er worden behoorlijke incentives gegeven in de vorm van huurvrije perioden of een lagere prijs per m².

Helaas constateren we meer dan eens, dat de servicekosten bij de onderhandelingen buiten schot gebleven zijn. Dat noemen wij een gemiste kans!

Ook over servicekosten valt het nodige te onderhandelen. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan een lagere prijs per m², aangezien de hoogte van het bedrag afhankelijk is van het aantal m2 en de kwaliteit van de leveringen en diensten.

Een paar voorbeelden:

  • Het vastleggen van aanvullende voorwaarden die waarborgen dat u in de toekomst niet verrast zult worden door een fikse toename van de servicekosten.

  • Het vastleggen van afspraken met de verhuurder om de nodige aanpassingen aan de locatie te verrichten (bijvoorbeeld aanpassingen naar een meer "groene locatie").

Dit zijn slechts twee voorbeelden. Uiteraard zijn er legio andere mogelijkheden die er voor kunnen zorgen dat de servicekosten beheersbaar blijven of zelfs verlaagd worden.
Een huurovereenkomst wordt meestal aangegaan voor meerdere jaren. Dat betekent dat de hoogte van de servicekosten over die hele periode mede bepalend is voor de huisvestingskosten.

Aangezien het bij huurovereenkomsten vaak gaat om substantiële bedragen voor meerdere jaren, is het gangbaar bij een verlenging van een huurovereenkomst of aangaan van een nieuwe huurovereenkomst advies aan bijvoorbeeld een makelaar te vragen. Servicekosten zijn, naast de huursom, een substantiële kostenpost en dus zeker de moeite waard om eens goed naar te laten kijken. Het raadplegen van een servicekostenspecialist is verstandig.

Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.